Zgodovina

Natisni stran

2022

PRVIH 75 LET

Leta 2022 STEYR praznuje 75. obletnico. Od leta 1947 je STEYR sinonim za zanesljive, robustne in inovativne traktorje, ki so znani po svojih visokih standardih kakovosti, udobja in vrednosti. Ponosni smo na našo zgodovino in vedno odprti za nove ideje. Nadaljevali bomo s snovanjem, oblikovanjem in proizvodnjo najboljših in najučinkovitejših traktorjev in tehnologij, kot smo to delali naših prvih 75 let.

2022

KONCEPT HIBRIDNEGA POGONA STEYR

STEYR je razkril najnovejšo stopnjo v razvoju svojega koncepta. Koncept hibridnega pogona je bil ustvarjen na podlagi znanja na področju hibridnih dizelsko/električnih tehnologij, čemur je sledil razvoj konceptnega traktorja STEYR. Nakazuje, kam smo usmerjeni, še posebej v smislu prenosov in funkcionalnosti, ki lahko najdejo pot na področje traktorskih tehnologij v prihodnosti.

2021

PRIHOD DRUGE GENERACIJE STEYR TERRUS CVT

Iz proizvodnega traku je prispela nova generacija TERRUS CVT, serija na vrhu STEYRjeve ponudbe. Osvežena zasnova kabine, posodobljen styling, prerazporejene kontrolne ročice in napredna tehnologija povezljivosti kažejo namero znamke STEYR, da v segmentu 250-300KM traktorjev ponudijo najvišje nivoje kakovosti, udobja in tehnologij za lažje in manj utrujajoče ter še bolj učinkovito in produktivno kmetovanje.

2020

TOVARNA STEYR PREJELA PRESTIŽNO NAGRADO

Tovarna v domačem kraju STEYRJA, St. Valentin, Avstrja, je bila imenovana za "Učinkovito tovarno leta (Efficient Company of the Year) v prestižnem tekmovanju "Factory 2020". Nagrada odraža prilagodljivost, visoke standarde kakovosti, odlične sisteme proizvodnje in zgodovino neprestanih izboljšav ter uspešnost pri spopadanju s težavami ob pandemiji Covid-19.

2019

KONCEPT STEYR

Steyrjevi nženirji so razvili koncept STEYR, ki združuje inovativne tehnologije na edinstven način in tako ustvarja okolju prijazen, a kljub temu učinkovit in predvsem funkcionalen koncept traktorja. V osrčju študije se nahaja modularni hibridni električni pogon, ki ga sestavljajo motor na notranje izgorevanje, generator in več električnih motorjev, ki jih je mogoče nadzirati posamično in ki dovajajo energijo tja, kjer je potrebna.

2017

70 LET STEYRJA

Leta 2017 STEYR praznuje 70. obletnico. Od svojega začetka je STEYR sinonim za inovacije in je specializiran za izdelavo traktorjev po najvišjih standardih kakovosti, odličnem udobju in visoki dodani vrednosti. STEYR bo to zgodbo o uspehu nadaljeval tudi v prihodnje in to tako, kot zna. S popolno predanostjo.

2014

NOVA GENERACIJA KOMPAKT ECOTECH

Sodoben motor, nov razvoj koncepta prenosa in dodatne izboljšave so značilne za novi STEYR Kompakt. Po uspešnem zagonu traktorjev STEYR Kompakt Ecotech s tremi modeli, ki so bili na voljo v preteklih letih, STEYR zdaj predstavlja drugo generacijo vsestranskih traktorjev z dvema dodatnima modeloma.

2013

PREMIERA STEYR PROFI CVT

Opremljen z novostmi in najnovejšo tehnologijo STEYR predstavlja nov Profi CVT. Tehnična značilnost tega stroja: STEYR je razvil prenos CVT, brezstopenjski prenos na podlagi tehnologije dvojne sklopke (DKT) in upravljanja s prenosom motorja S-Tronic kot standardno funkcijo.

2012

MULTI IN KOMPAKT ECOTECH

Med kmetijsko prireditvijo Agraria 2012 v Welsu v Avstriji Steyr prvič predstavi Steyr Multi. Ta povsem na novo razvit univerzalni traktor se natančno prilagaja sodobnim zahtevam mešanih kmetij. Leta 2012 se prične tudi proizvodnja na novo razvite serije Kompakt ecotech. Ti traktorji so opremljeni s 3,4-litrskimi turbodizelskimi motorji s tehnologijo skupnega voda, s 85, 95 in 105 KM, kar prinaša v kompaktni razred tehnologijo, udobje in ekonomičnost velikih traktorjev.

2011

15.000 TRAKTORJEV MT

Steyr 9000 MT je že več let vodilni na tržišču med traktorji z močmi od 80 do 100 KM. V letu 2011 je proizvodni trak zapustil 15.000-ti traktor MT.

2010

NA TRG VSTOPI SERIJA CVT ECOTECH

Steyr se osredotoča na stroškovno učinkovitost in okoljsko združljivost svojih traktorjev ter uvaja nove modele Ecotech CVT.

2009

NA TRG VSTOPI NOVA SERIJA PROFI CLASSIC IN TRIJE NOVI CVT MODELI

Serija Steyr Profi Classic začne svojo pot s tremi modeli. Za njih je značilna njihova vsestranskost in prilagojene specifikacije za kmetijstvo, pa tudi za gozdarstvo in komunalne aplikacije. V letu 2009 se tudi poveča družina traktorjev CVT. Trije modeli med 197 in 224 KM imajo nove kabine z najnovejšim sistemom za nadzor z multikontrolerjem in tehnologijo dvojne sklopke DKT.

2008

NOV MEJNIK - 11.500 TRAKTORJEV

V letu 2008 tovarna St. Valentin proizvede skoraj 11.500 traktorjev - nov rekord za tovarno.

2006

ST.VALENTIN POSTANE EVROPSKI SEDEŽ CNH

Leta 2006 postane St. Valentin evropski sedež podjetja Case IH in Steyr. Nova vloga prinaša številne pozitivne dosežke: celotna vodstvena ekipa iz prodaje, razvoja, usposabljanja, financ, servisa in rezervnih delov je združena na tej lokaciji. Z več kot 600 zaposlenimi je podjetje eden najpomembnejših delodajalcev v regiji.

2005

500.000 PROIZVEDENIH TRAKTORJEV

V februarju 2005 se iz proizvodnega traku odpelje 500.000-či Steyr traktor - Steyr 9100 M.

2004

NOVA SERIJA KOMPAKT

Kot univerzalni traktor v nižjem močnostnem razredu med 60 in 90 KM, se Kompakt pridruži paleti proizvodov v letu 2004 s funkcijami, ki vključujejo na novo razvite 3 in 4-valjne motorje, prenose in izboljšane ter udobnejše kabine.

2003

NOVA SERIJA STEYR PROFI

Steyr na tržišče preda novo serijo traktorjev Profi s konjskimi močmi med 100 - 136HP, s sodobnimi 4- in 6-valjnimi motorji ter vbrizgavanjem po sistemu skupnega voda. S svojo široko paleto prenosov, hidravlike in udobja serija pokriva zahteve današnjih večnamenskih traktorjev. Območje CVT sedaj vključuje elektronsko nadzorovane motorje z nizkimi emisijami med 137 in 192 KM (od 101 do 141 kW). Naslednji poudarek je Easy Tronic, novi elektronski sistem upravljanja z zaporedjem opravil pri obračanju na ozarah.

2002

REKORD - 9000 TRAKTORJEV

Leta 2002 je v tovarni St. Valentin dosežen nov mejnik. To je prvo leto, ko proizvedejo več kot 9.000 traktorjev Steyr. Proizvodnjo traktorjev zdaj upravlja CNH Österreich GmbH.

2000

BREZSTOPENJSKI PRENOS V OBMOČJU 120-170KM

Steyr predstavi prve traktorje z brezstopenjskimi prenosi (CVT) v območju moči od 120 do 170 KM. Ta revolucionarna tehnologija je še danes vedno merilo v razredih višje moči.

1999

PRVI TRAKTORJI Z BREZSTOPENJSKIM PRENOSOM CVT

Steyr predstavi svoje prve traktorje z brezstopenjskimi prenosi (CVT), pri katerih sistem S-tronic samodejno regulira motor in prenos, kar je odvisno od obremenitve in je enostavno nadzorovan z multikontrolerjem ali stopalko za plin (vzporedni način). Novembra 1999 sta New Holland in Case Corporation združeni v obliko CNH Global N.V. Steyr zdaj spada v skupino enega največjih proizvajalcev kmetijskih strojev na svetu.

1996

CASE-IH PREVZAME STEYR

Podjetje Steyr Landmaschinentechnik AG prevzame podjetje Case Corporation, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev traktorjev, podjetje pa se preimenuje v Case-Steyr Landmaschinentechnik.

1993

PREDSTAVLJENA NOVA SERIJA 9000

Začne se serijska proizvodnja velikih traktorjev serije 9000 s štirivaljnimi motorji MWM. Poleg tega se Steyr 8300 razvije v dvosmerni traktor s 320 KM z imenom Steyr Power-trac.

1992

NOVA SERIJA 900

V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja Steyr zamenja traktorje 'z jahalnimi sedeži' z novimi kompaktnimi traktorji serije 900. Ti so opremljeni s 3-valjnimi motorji MWM, za njih pa je značilna velika moč priključne gredi, udobje voznika in zmogljivost na pobočjih.

1990

PRESTRUKTURIRANJE PROIZVODNJE TRAKTORJEV IN MEHANIZACIJE

Prestrukturiranje v podjetju Steyr-Daimler-Puch AG seže tudi v oddelke za traktorje in kmetijske stroje, ki se združijo v Steyr Landmaschinentechnik GmbH (SLT) s sedežem v St. Valentinu.

1987

NOVI SISTEM IZGOREVANJA HPCE

Steyr prvi uvede traktor s porabo dizelskega goriva manj kot 200 g / kWh, ta uspeh pa gre pripisati novemu procesu zgorevanja HPCE. Med praznovanjem 40 let traktorjev Steyr se v Salzburgu / Avstriji odvija največji mednarodni koncesijski salon. Na tem dogodku se udeleži več kot 1.000 trgovcev in prodajnih partnerjev iz 27 držav.

1986

RAZVOJ SISTEMA EHR IN INFOMAT

Veliki modeli traktorjev so sedaj opremljeni z Steyr EHR in Steyr Infomat. EHR je edini popolnoma elektronski nadzorni sistem nagiba s proporcionalnim nadzorom in električno krmiljenim daljinskim upravljalnikom, Infomat pa je vozniški informacijski sistem, ki zmanjša porabo goriva do 20 odstotkov, hkrati pa prihrani čas vožnje. Leta 1986 je bil Steyr-Daimler-Puch AG (SDP) razdeljen na operativne poslovne sektorje, ki so bili ločeni znotraj holdinga SDP. Pogodba o dobavi Valmet na Finskem je podpisana za prenose in zobniška kolesa. V zameno pri Valmetu še naprej razvijajo Steyr motorje.

1983

SODOBNI TRAKTORJI Z OZKIM KOLOTEKOM

Za obdelavo v vinogradih, sadovnjakih in nasadih so na voljo trije ozkotirni traktorji. Nastane serija Steyr 8075, ki zahvaljujoč vsestranskemu dizajnu prevzame serijo 760.

1982

NOVA SERIJA 8055 Z ZAVORNIM SISTEMOM STEYR OPTISTOP

Leto 1982 začne Steyr z novo serijo 8055. Ti traktorji so zasnovani za enostavno manevriranje na travnatih in alpskih območjih. To leto Steyr predstavi tudi revolucionarni sistem Steyr 4WD Opti-Stop.

1980

PRIČNE SE PRODAJA PARADNEGA KONJA - STEYR 8300

Steyr na trg lansira spektakularen izdelek: Steyr 8300. Ta traktor je zasnovan kot nov sistem mehanizacije za velike kmetije in za uporabo pri različnih izvajalcih. Vgrajeni agregat ponuja 280 KM. Naraščajoče povpraševanje po visoko zmogljivih napravah za žetev krme je v letu 1980 vodilo k sodelovanju z Pöttingerjem v Avstriji za proizvodnjo koruznih žetev. V tandemu razvijejo vozilo z lastnim pogonom, opremljeno z motorji za tovornjake od 245 do 320 KM.

Grafični material: knjiga "Alle landwirtschaftlichen Steyr-Traktoren"

1979

POGODBA Z VIETNAMOM

Konec sedemdesetih let 20. stoletja Steyr z Vietnamom podpiše pogodbo o dobavi za 1.400 specializiranih traktorjev za pridelavo riža s kmetijskimi pripomočki in gradnjo treh delavnic. V istem letu je tovarna, ki so jo začeli graditi leta 1976 v Bauchiju v Nigeriji, pričela s proizvodnjo.

1978

NOVA SERIJA 80

S serijo tipa 80 Steyr ugodi vse večjim zahtevam po udobju vožnje in po kabinah z ogrevanjem in klimatizacijo - začenši z Steyr 8060, 8070 in 8080 ter kasneje s 8090, 8100/8110 in 8120/8130, od 48 do 130 KM . Leta 1978 je s podjetjem Donatim v Ankari Steyr podpisal tudi licenčno pogodbo. Začne se proizvodnja, ki bo na koncu prinesla rezultat skupno 60.000 traktorjev med leti 1978 in 1995 v tovarni Adapazzari v Turčiji.

1977

NOVI STEYRJEVI PROJEKTI

V letih 1977/78 Steyr vzpostavlja začetek dolgotrajnega sodelovanja z Donatimom v Turčiji. Prispe prvo naročilo za 1.000 traktorjev na turškem trgu. Sodelovanje z Donatimom se nadaljuje do leta 1995.

1976

RAZŠIRITEV SERIJE NA 140KM

8160a, ki sledi direktno s tipom 1400a, je prvi traktor s turbopolnilnikom s pogonom na izpušne pline, s pogonom na pogon in z znanstveno zasnovanim konceptom prenosa moči. Ima centralno krmiljeno 4WD, sprednja in zadnja kolesa enake širine in zvočno izolirana kabina. Leta 1976 je Steyrjeva delegacija, sestavljena iz 600 trgovcev in prodajnih ljudi, potovala na svetovno prvenstvo v oranju na Švedskem.

Grafični material: knjiga "Alle Landwirtschaftlichen Steyr-Traktoren von 1947 bis 2007" (Willi Plöchl), ki jo je objavil www.bulldogpress.de

1974

SELITEV V ST. VALENTIN

Proizvodna linija in prodajna enota za traktorje se preselijo iz glavne tovarne v St. Valentin.

1973

PRIČETEK RAZVOJA VELIKIH TRAKTORJEV

Pri Steyrju pričnejo z delom na konceptih za velike traktorje, namenjene večji vlečni moči na večjih kmetijah. Motor, ki se uporablja tudi v tovornjakih, je 6,6-litrski WD 612 s turbopolnilnikom in močjo med 120 in 160 KM. V okviru projekta "Steyr Hellas" so traktorje Steyr in drugi izdelki iz Steyr-Daimler-Puch AG leta 1973 izvažali v Tesalonike v Grčijo. Odprle se nove tržne možnosti, čeprav so bile te zelo odvisne od političnih razmer.

Grafični material: knjiga "Österreichische Traktoren bis 1975, Band 2: Steyr-Warchalowski" (Willi Plöchl), ki ga je objavila www.bulldogpress.de

1972

PRVI PRENOS POWERSHIFT

Na razstavi DLG (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft) v Hannovru je Steyr predstavil prototip prvega traktorja 760 s prenosom Powershift.

Grafični material: knjiga "Österreichische Traktoren bis 1975, Band 2: Steyr-Warchalowski" (Willi Plöchl), ki ga je objavila www.bulldogpress.de

1971

ZAČETEK USPEŠNICE - SERIJA STEYR 760

Serijo Plus je dopolnil Steyr 760, leto 1971 pa zaznamuje začetek tega uspešnega, rekordnega modela. Ta vsestranski traktor, ki se uporablja na srednje velikih kmetijah, proizvajajo skupaj kar 16 let, proizvedejo pa 33.407 enot. Veliko od 760 traktorjev je bilo namenjeno za izvoz. Leta 1971 se je z madžarsko družbo Dutra začelo sodelovanje pri opremljanju traktorjev z Steyrjevimi motorji.

1968

SERIJA PLUS SE RAZŠIRI

Leta 1968 sta se 70-konjski Steyr 70 in 90-konjski Steyr 90 pridružila seriji Plus in nadomestila modele tipa 13, njuno ciljno tržišče pa so bile velike kmetije. V tem letu je bila madžarski družbi Hodgep podeljena licenca za izdelavo nakladalnih prikolic.

1967

LUČ SVETA UGLEDA SERIJA PLUS

Uvedba neposrednega vbrizga z izboljšano učinkovitostjo goriva in uporabnikom prijaznim delovanjem je dosegla vrhunec v rdeče beli seriji Steyr Plus, ki je bila predstavljena na Dunajskem sejmu leta 1967. Serija Plus se je začela s tremi modeli: Steyr 30 (32 KM), Steyr 40 ( 40 KM) in Steyr 50 (52 KM), ki se je prva ponašala z atestiranim sistemom za zaščito voznika.

Grafični material: knjiga "Österreichische Traktoren bis 1975, Band 2: Steyr-Warchalowski" (Willi Plöchl), ki ga je objavila www.bulldogpress.de

1966

ERGONOMSKO OBLIKOVANI SEDEŽI KOT STANDARDNA OPREMA

Steyr kot standardno opremo uvede udobne sedeže, tega leta pa sprejme tudi svojo značilno rdeče-belo barvno obleko. Približno 500 traktorjev Steyr tipa 288 so leta 1966 izvozili na Tajsko.

1964

PRVI STEYR S ŠTIRIKOLESNIM POGONOM

Na tržišče prispe Steyr 190, ki mu leta 1965 sledi različica z ozkim kolotekom. Steyr razvija, preizkuša in gradi štirikolesno različico pogona in rojen je traktor 4WD za travno kmetijstvo v alpskih območjih.

Grafični material: knjiga "Österreichische Traktoren bis 1975, Band 2: Steyr-Warchalowski" (Willi Plöchl), ki ga je objavila www.bulldogpress.de

1963

PROIZVODNJA NAKLADALNIH PRIKOLIC

Legendarni nakladalnik Steyr Hamster vstopi na tržišče s serijsko proizvodnjo v tovarni St. Valentin. Izdelanih je 64.000 nakladalnih vagonov. 1963 je tudi letnica začetka proizvodnje Steyr sprednjega nakladalca.

1962

PRIČNE SE PROIZVODNJA SERIJE 280

Začne se serijska proizvodnja serije Steyr 288 s 45 KM. Število traktorjev v Avstriji se poveča na več kot 147 tisoč, samo v tem letu pa je prodanih 13.701 novih traktorjev.

1960

NOVA SERIJA OB OBLETNICI

V jubilejni seriji so bile predstavljene številne pionirske ideje: dizelski motor z visokimi vrtljaji, inverterski prenos s priključno gredjo, ki se lahko vrti v obe smeri z namenom poganjanja stacionarnih priključkov, priključna gred s 540 in 1000 vrt/min, planetarna zadnja os in hidravlične kontrole.

1957

VELIK PORAST PROIZVODNJE

Tovarna v St. Valentinu postane del koncerna Steyr-Daimler-Puch AG. Število traktorjev v Avstriji poraste na skoraj 79,000 do leta 1957.

1956

POSPEŠENI RAZVOJ

Prične se proizvodnja serije 84. Moč enovaljnega motorja tega se za to serijo poveča na 18 KM. Leta 1956 se prične tudi proizvodnja serije 182, z večjo močjo do 36 KM s prenosom 6F / 1R in večjimi pnevmatikami.

1955

TRIVALJNI TIP 185 SE PRIDRUŽI DRUŽINI

Seriji 185 se pridruži model s trivaljnim motorjem in močjo 45 KM. Različica 55 KM je na voljo od leta 1958 po maloprodajni ceni 78.500 avstrijskih šilingov. Tip 280 s 68 KM je bil predstavljen tudi leta 1958. Ko Avstrija postane svobodna država leta 1955, Republika Avstrija prevzame tovarno v St. Valentinu.

1952

ROBUSTNI TRAKTORJI ZA VEČJE KMETIJE

Steyr začne proizvajati robustne traktorje v obliki tipa 280. Opremljeni so s štirivaljnimi motorji serije 13, ki razvijejo 60 KM pri 1650 vrtljajih na minuto in so opremljeni s prenosom 5 naprej / 1 vzvratno.

Grafični material: knjiga "Österreichische Traktoren bis 1975, Band 2: Steyr-Warchalowski" (Willi Plöchl), ki ga je objavila www.bulldogpress.de

1950

HIDRAVLIČNA DVIGALKA

Na trg prispejo prvi traktorji Steyr, opremljeni s hidravličnimi dvigalkami, ki jih je mogoče pritrditi tudi na obstoječe modele. Sistem Steyr-Agrar postane standard za priključitev kmetijskih priključkov.

1949

PRVI MODELI TRAKTORJEV

Prihod legendarnega modela 80: enosledni traktor za majhne kmetije, ki razvijejo 13 KM pri 1500 vrtljajih in kasneje 15 KM pri 1575 vrtljajih na minuto. Približno 45.068 enot je bilo proizvedenih do leta 1964.

1948

PRVI PRIKLJUČKI

Steyr začne proizvajati priključke za traktorje; prve sprednje nakladalnike dostavljajo podizvajalci.

1947

PRVI KORAKI V SVET

29. september 1947: začetek nove dobe. Steyr je postavil temelj edinstvene zgodbe o uspehu s tipom 180. Tega leta je Leopold Haider, kmet iz Steinbacha, odpeljal svojega Steyrja 180 s šasijo številka 1001.